Svet-Stranek.cz
VASORI

Krása a okolí Lednicko-Valtického areálu:

Krása a okolí Lednicko-Valtického areálu

Lednicko–Valtický areál byl v roce 1996 zapsán do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zde se dá navštívit Lednice, Lednické rybníky, Valtice, Minaret, Janův hrad, Rendez–vous, Pohansko, Kolonáda na Reistně, Rybniční zámeček, Lovecký zámeček, Sv.Hubert, Nový Dvůr, Apollonův chrám, Obelisk, Lány, Tři Grácie, Belveder, Hraniční zámeček, CHKO Pálava, Mušovská jezera a Mikulovsko

www.palava-card.cz

http://www.lednicko-valticky-areal.cz/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lednicko-valtick%C3%B D_are%C3%A1l

http://itras.cz/lednicko-valticky-areal/

-----
Lednicko-valtický areál - Představení
Lednice, Valtice
Ve 12. století tu rod ze Seefeldu vybudoval mohutný pomezní hrad, v jehož podhradí vzniklo město. Předpokládá se, že Valtice byly povýšeny na město mezi roky 1192-1227. V příštích stoletích změnilo panství několikrát svého majitele. Ale už v roce 1387 získávají šestinový podíl Lichtensteinové, a tak také začíná dlouhá éra jejich působení ve Valticích. Město na počátku 20. století nemělo žádný průmysl, přesto tu nadále rod Lichtensteinů sídlil a ve Valticích měl i svou kabinetní kancelář. V roce 1938 přechází panství na Františka Josefa z Lichtensteina a je v jeho držení až do roku 1945, kdy mu bylo na základě tzv. Benešových dekretů zabaveno a velkostatek převeden pod státní správu.

Lednicko-valtický areál
Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 1996.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let 1846-1858, jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva sice zůstala zachována, ale nový vzhled fasády byl doplněn o řadu přístaveb a nových prvků, jako jsou cimbuří, balkóny, arkýře, komíny a věžičky. Romantický novogotický vzhled získaly také interiéry s vynikajícími ukázkami bohaté řezbářské výzdoby. Za pozornost stojí vřetenové schodiště v knihovně, kazetový strop z lipového dřeva v modrém sále, reliéf stromu života ze slonové kosti či mramorové krby.

Nepravidelný tvar území Lednicko-valtického areálu o rozloze bezmála 300 km2 hraničí na jihu s Rakouskem, na západě s oblastí Pálava, na severu a na východě tvoří volnou hranici areálu řeka Dyje. Jeho úpravy vycházely ze zvyklostí uplatňovaných v anglických parcích. Proto se tu potkává barokní architektura s novogoticky upravenou budovou zámku a drobnými stavbami v romantickém stylu (Skleník, Lovecký zámeček, Minaret, Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Nový dvůr, Hraniční zámeček, Chrám Tří Grácií, Janův hrad, Obelisk a Rendes-vous).

Možná nevíte, že…
Hraniční zámeček je postaven na hranici mezi Markrabstvím moravským a Dolním Rakouskem. Svědčí o tom nápis na budově i hraniční potůček, který vytékal z vázy u sochy ležící nymfy. Roku 1676 proběhl ve Valticích čarodějnický proces, který na tehdejší poměry dopadl pro obviněné více než dobře. Údajné čarodějky nejenže přežily mučení a věznění, ale dokonce byly propuštěny jako nevinné.

Lednicko-valtický areál, jako jeden z pokladů světového kulturního a přírodního dědictví, je se svými historickými objekty, zahradní architekturou, rybníky a sítí cyklistických tras považován za nejrozsáhlejší člověkem uměle vytvořené území Evropy.